top of page

День астрономії


Найближча до Сонця планета Меркурій рухається по орбіті на середній відстані від Сонця 51,9 млн. км. Період обертання Меркурія навколо Сонця дорівнює 87, 97 середніх сонячних діб, а середній синодичний період - 115, 88 діб. Рухаючись по орбіті, Меркурій через кожні 115,88 діб займає положення між Землею і Сонцем. В ці моменти Меркурій може проектуватися на диск Сонця, викликаючи свого роду часткове затемнення Сонця.

Ось таке проходження Меркурія по диску Сонця відбувалося 11 листопада цього року. Але розміри Сонця в 150 разів більші від Меркурія, тому планета видна у телескоп на фоні нашого світила у вигляді маленького чорного кружечка.

Міжнародний астрономічний союз (МАС, International Astronomical Union, IAU) з нагоди свого 100-річчя оголосив загальносвітовий проект «День астрономії в школах» (Astronomy Day in Schools). Заходи в рамках цього проекту було заплановано провести упродовж тижня з 10 по 17 листопада 2019 р. Ось його емблема:

Наша школа також приєдналася до цього проекту. Звичайно, ми планували, маючи телескоп, провести спостереження явища проходження Меркурія диском Сонця. Меркурій починав свій рух по диску Солнца о 12 год 35 хв за всесвітнім часом (у нашій місцевості о14 год 49 хв), а закінчив о 18 год 04 хв UT, коли Сонце вже було під горизонтом.

На уроці астрономії в 11 класі була проведена вікторина. Ось деякі запитання з неї:

1. Яка із планет Сонячної системи віддаляється на найменшу кутову відстань від Сонця при спостереженнях із Землі?

2. Іноді ми можемо спостерігати проходження Меркурія по диску Сонця. Чому ми не можемо спостерігати проходження Марса по диску Сонця?

3. У якому випадку ми можемо спостерігати без допомоги оптичних приладів рух планети Меркурій опівдні?

4. Яку планету здавна називали ранковою зіркою або вечірницею? Чому?

5. Які планети можна побачити неозброєним оком? Як їх відрізнити від зірок при їх спостереженнях довгий час?

6. Чому Меркурій важко побачити на небі, хоча він буває яскравішим, ніж Сиріус? (Спробуйте відповісти й ви!)

А нагороди («золоті медалі» різних розмірів) за правильні відповіді отримали: Бруцька Марія, Макаревич Оксана, Яцута Тетяна та Русін Назар.

Учні 10 класу, хоча вони ще не вивчають астрономію, підготували кросворди, ребуси, загадки, пов’язані з цією цікавою наукою, бо зоряне небо завжди зачаровувало людину. Найактивнішими учасниками цього дійства були: Костів Андрій, Демчук Марина та Годунко Надія.

Для учнів молодших класів продемонстрували відео «Чим цікава астрономія», а також вони мали можливість перевірити свої знання під час розв’язування задач на космічну тематику.

На жаль, у цей день Сонце було затягнуте хмарами, а в другій половині дня пішов дощик: це плакало небо, бо воно також не побачило проходження Меркурія. Надіємося, що наступного разу (а це буде аж 12 листопада 2032 року!) нам повезе більше.

Всім бажаємо ясного неба і приємних спостережень!



bottom of page